Kunstenaar
Hilko Tuin
Omschrijving
Hilko is een bescheiden vrolijke man, die door zijn doofheid vaak op de achtergrond staat. Tevens heeft hij hierdoor wat moeite met zichzelf verstaanbaar maken. Door zijn schilderijen lukt dit echter wel, en weet hij zichzelf erg goed uit te drukken. Pas op zijn 61ste is hij zich gaan toeleggen op schilderen en tekenen als echte werkvorm, daarvoor heeft hij op verschillende werkplekken zijn draai geprobeerd te vinden. Hilko werkt sinds vorig jaar bij NOVO Kunst, daarvoor heeft hij vanaf 2005 op atelier ’t Rinket in Zuidhorn gewerkt. Zijn werk werd in 2009 genomineerd voor de “Beautiful People Award”. Hilko maakt vaak grote series van een onderwerp waarin kleine veranderingen waarneembaar zijn. Hij ontdekt trucjes om bepaalde vormen te maken en voegt in de loop van de tijd meer toe. Kenmerkend voor het werk van Hilko zijn de heldere kleuren en duidelijke lijnen.
Enkele maanden geleden kreeg Hilko van een collega de opdracht om een paard na te tekenen. Sindsdien heeft het onderwerp hem niet meer losgelaten en produceert hij paarden van alle mogelijke formaten. In het begin nog met een foto als voorbeeld, maar tegenwoordig helemaal uit het hoofd.
De paarden moeten zich aanpassen aan het formaat van de drager, hoe meer doek hoe meer paardenvlees. Een klein doekje betekent dat het paard wat in moet leveren en alleen zijn essentiële paardenkenmerken mag tonen.